For å snakke om Ibsen i verden, må man begynne med Ibsens berømmelse i hans egen samtid. For på slutten av 1800-tallet var Henrik Ibsen verdens mest kjente dramatiker, en superkjendis og en turistattraksjon.

Det var mange ting som førte fram til denne enorme suksessen for Henrik Ibsen, ikke minst hans egen forretningssans. Men også forhold som i starten ga ham mindre inntekter, skulle vise seg å være gunstige.

Gratis å utgi og framføre Ibsen i utlandet

På Ibsens tid, før 1886, fantes det ingen avtaler mellom landene som sikret dramatikere og forfattere inntekter av oppføringer og utgivelser av verkene deres i utlandet. Det var stort sett fritt fram for både teatre og forlag å bruke tekster av utenlandske forfattere, og i mange år var det i praksis gratis å oppføre Ibsens skuespill. For teater- og forlagssjefer ble det derfor meget lukrativt å sette opp eller utgi Ibsens skuespill. Ibsen tjente ikke stort på dette da, men det gjorde at skuespillene både ble sett og lest av veldig mange mennesker.

Særlig gjaldt dette i Tyskland, hvor f.eks. Samfundets støtter (1877), som var det første av samtidsdramaene hans, ble spilt samtidig på hele fem forskjellige teatre i Berlin og dertil oppført i München, København og Odense. Bare få måneder etter utgivelsen forelå det tre forskjellige tyske oversettelser.

En gigantisk og vellykket markedsføringskampanje

Det at det var gratis å gi ut og fremføre Ibsen i utlandet, og det faktum at skuespillene også var populære og engasjerte bredt, la grunnen for den enorme salgssuksessen han etter hvert fikk og for den populariteten han ble til del og bevarte resten av livet, ja helt til i dag.

Det som i utgangspunktet var negativt for Ibsen, viste seg altså å bli en gigantisk og vellykket markedsføringskampanje, som skapte forventinger og etterspørsel for de kommende utgivelsene.

Ingen solgte flere bøker enn Henrik Ibsen

Også i Norge så man med stor spenning fram til neste utgivelse fra Henrik Ibsen. I et intervju med forskning.no fra 2016, forteller historiker Narve Fulsås ved Universitet i Tromsø om dagen en ny Ibsen-bok ankom hovedstaden:

Alle bokhandlerne i Kristiania hadde sine sjauerlag på brygga. Utgivelsene kom ofte i desember, da det var is, uvær og skodde. Utsendingene kunne stå i timevis og vente på det danske dampskipet, som fraktet Gyldendal-varene. Når skipet hadde passert Drøbak, ble forretningene ringt opp slik at utålmodige kunder kunne få beskjed. Også redaktører og litteraturanmeldere hadde møtt opp. Mange kunder hadde forhåndsbestilt boken og var svært utålmodige. Litterært interesserte kvinner hadde invitert venninner til høytlesing samme dag.

Den enorme etterspørselen førte til et salg ingen andre forfattere kunne drømme om. Man kan vel si at Ibsens bøker ble trykket og solgt i omtrent dobbelt så store opplag som hans samtidige forfatterkollegaer Bjørnson, Kielland og Lie.  Det samme gjorde seg gjeldende i utlandet. Ingen andre forfattere i verden solgte så mange bøker som Henrik Ibsen.

Like populær den dag i dag

Henrik Ibsen fra Skien var på 1800-tallet den mest ettertraktede forfatter i verden. Denne statusen har han beholdt kontinuerlig fram til i dag. Hans skuespill er oversatt til 78 språk og han leses, spilles og nytolkes på alle kontinenter hver eneste dag.

Kilder: Omtaler av bøkene «Ibsen in Context» og «The Scandinavian Moment i World Litterature» på forskning.no og Senter for Ibsenstudier nettside på uio.no

Vi hører gjerne fra deg!

Har du kommentarer til artikkelen, eller tips til andre Ibsen-relaterte temaer, saker eller arrangementer vi bør skrive om?

Ta kontakt her

Relevante nyheter og artikler

Se flere artikler

Ta en tur i Henrik Ibsens Skien – med en guide på øret

Publisert:

Skrevet av: Ibsenbyen.no

Ibsenbyen Skien er blitt synlig i bybildet

Publisert:

Skrevet av: Ibsenbyen.no